Poskrolaj navzgor
Stopi v stik z mano
info@graficno-oblikovanje.si
+386 31 424 055

Čemu se izogni pri postavitvi spletnega mesta?

Spletno mesto je prepočasno

V svetu, kjer imajo skoraj vsi v žepu izjemno močan pametni telefon, je internet postal sinonim za takojšnje zadovoljstvo.

Vsi smo se razvadili s hitrostjo in odzivnostjo našega hiperpovezanega sveta, zato se lahko, ko kliknemo rezultat iskanja in tri sekunde ali več posedimo na prazni strani za nalaganje, zdi večnost. Če uporabnika prvi klik spodbudil zgolj iz radovednost, bo uporabnik zelo verjetno pomislil: “uf, nič ni” in poskusil kje drugje.

BBC je leta 2018 poročal, da je ugotovil, da jih vsaka naslednja sekunda, porabljena za nalaganje strani, stane približno 10% uporabnikov, kar je v internetnem smislu ogromno.

Google je tudi navedel, da bo po njihovih raziskavah več kot polovica (53%) uporabnikov mobilnih naprav opustila spletno mesto, ki se naloži dlje kot tri sekunde. Po šestih sekundah je skoraj zagotovilo, da bodo iskali drugje. Seveda funkcionalne potrebe večine spletnih mest niso zelo zapletene – povprečna trgovina z e-poslovanjem ali spletna stran res nima izgovora, da bi si nalagala več kot nekaj sekund.

Preveč “POP-UP”-ov

Vsi smo že imeli izkušnjo s klikom povezave v naših Googlovih rezultatih iskanja in s tem, da smo se znašli na strani, za katero se zdi, da dela vse, kar je v njeni moči, da nam prepreči branje vsebine. V dveh sekundah se prikaže ogromno pojavno okno za izpolnjevanje osebnih podatkov, skupaj z nekaj, kar je znano vsem uporabnikom interneta v EU, pojavnim oknom GDPR / piškotkov.

Uporaba pojavnih oken je še vedno ločljiva tema; nekateri oblikovalci in oglaševalci navajajo znatno izboljšano obiskanost in prodajo zaradi svoje uporabe, medtem ko druge moti njihov potencial za draženje uporabnikov (ena študija iz leta 2013 je pokazala, da jih osupljivih 70% ljudi smatra nadležne). Morda imajo svoje namene, toda če dostavijo preveč naenkrat in ne spoštujejo želje uporabnika, da vidi vsebino, ki ustreza njihovim interesom, je verjetneje, da bo prišlo do upadanja gledanosti strani.

Preveč animacij

Razumemo: animacija je videti super. Vendar je animacija “začimba”, ki jo je treba uporabljati zmerno in lahko moti, če se z njo pretirava. V idealnem primeru bi morala podpirati in opozarjati na ključno vsebino in gumbe s pozivi k dejanju – in ne zasuti uporabnika s stvarmi, ki se pojavljajo in vrtijo do te mere, da je preveč zmeden, da bi prebral dejansko besedilo. Tudi animirani uvodni zasloni zelo pritegnejo pozornost, ko uporabniki prvič prispejo na vaše spletno mesto, vendar jih ne pustite, da sedijo skozi isto animacijo vsakič, ko se želijo vrniti na domačo stran. Na splošno funkcije elementov spletnega mesta ne sme narekovati njihova estetska predstavitev; zahtevati od uporabnikov, da počakajo, da se element pojavi ali postane interaktiven zaradi animacije, ni dobra taktika, kar lahko povzroči, da se uporabniki animaciji zamerijo, ker ovirajo to, kar poskušajo narediti.

Nekatere animacije povzročajo težave z dostopnostjo; uporaba veliko premikajočih se delov ali vsebine, ki utripa, lahko nekaterim uporabnikom (na primer tistim, ki imajo motnje pomanjkanja pozornosti) predstavlja težave, zaradi česar se zelo težko osredotočijo na vsebino.

Torej: animacija je dobrodošla na strani vendar v mejah.

Razmišljaj o Mobile prikazu

Izjemno je videti v letu 2020, vendar se zdi, da številni spletni oblikovalci mobilno različico spletnega mesta še vedno obravnavajo skoraj kot zadnjo misel. Še vedno ni nenavadno, da najdete spletno mesto za mobilne naprave, na katerem so layout-i neusklajeni, se prekrivajo, nenavadno formatirajo, kar lahko obiskovalcu nakaže, da si vaše podjetje ne vzame časa za podrobnosti.

Statistika poroča, da se je 52,2% vsega internetnega prometa v letu 2018 zgodilo na mobilnih telefonih (v primerjavi s 50,3% v prejšnjem letu), kar dokazuje, da je brskanje po namizju zdaj dejansko manj uporabljen način raziskovanja spleta sploh v letu 2020.