Poskrolaj navzgor
Stopi v stik z mano
info@graficno-oblikovanje.si
+386 31 424 055

Funkcionalni minimalizem

 


Številni spletni oblikovalci so prepričani, da je minimalizem le estetika. Ogledajo si spletno mesto, kot je Hugeinc.com, in domnevajo, da gre pri minimalističnem videzu za čim bolj privlačno spletno mesto.

Funkcionalna pravila minimalističnega spletnega oblikovanja
Nekaj časa je bil minimalizem najbolj priljubljen slog spletne strani. Zlasti v letu 2018 se je minimalistično spletno oblikovanje povzpelo na vrh seznama povpraševanja oblikovalcev, saj so se podjetja zaljubila v kombinacijo praznega prostora, preproste navigacije in krepkega besedila.

Kako torej sprejeti prednosti funkcionalnega minimalizma?

1. FOKUS NA BISTVU
Oblikovalci se morajo osredotočiti na elemnte, ki so dejansko pomembni na strani.

To pomeni, da na spletnem mestu odstranite vse, kar ne podpira končnih ciljev določene strani, ki jo uporabnik uporablja. Vse slike, šum v ozadju, gumbi ali celo navigacijske funkcije, ki ne bodo podpirale končnega cilja.

Premislite, kaj bo vaše obiskovalce odvrnilo od pomembnih stvari, in se osredotočite na to, da boste vsemu dali namen. Na primer, spletno mesto Plus63.org obiskovalce takoj seznani z namenom spletnega mesta, nato pa uporabnikom omogoči, da se pomaknejo navzdol in dobijo več informacij.

2. NAJ BO OČITNO
Eden največjih problemov, s katerimi se potrošniki srečujejo v zadnjih letih, je koncept “preveč izbire”.

Ne glede na to, ali ste v trgovini ali na spletnem mestu, nikoli niste prepričani, kaj najprej storiti. Ali na spletnem mestu preverite objave v blogu, če želite izvedeti več o avtoriteti podjetja? Ali obiščete stran »Vizitka/Kontakt« in si ogledate, od kod blagovna znamka/podjetje? Ali se odpraviti na njihovo stran izdelkov?

Kot oblikovalec vam lahko funkcionalni minimalizem pomaga, da vodite uporabnika vodite po strani. Takoj, ko pridete na spletno stran AYR.com, image eno izbiro. Lahko se odpravite do torbe, “kupite zdaj” ali preverite meni.

Ker je CTA »Nakupi zdaj« največji in najbolj prepričljiv, je verjetno, da ga bo večina obiskovalcev najprej kliknila.

3. POENOSTAVITE NAVIGACIJO (AMPAK JE NE SKRIJTE!!)
Zgornji primer AYR.com nas pripelje do drugega koncepta funkcionalnega minimalizma.

Čeprav minimalizem in preprostost nista vedno isto, bi morali iti z roko v roki. Ko načrtujete funkcionalni minimalizem, bi se morali osredotočiti na to, da obiskovalcem pomagate pri čim hitrejšem in enostavnejšem opravljanju nalog (brskanja) brez motenja.

To pomeni, da bi bilo bolje, da uporabnike ne zasipate z ogromno izbiro, ki jih lahko obiščejo na vrhu ali ob strani zaslona, zato si oglejte preprostejše možnosti navigacije. Ikona menija, ki se razširi čez zaslon, ostaja priljubljena izbira oblikovanja – zlasti v dobi mobilnega spletnega oblikovanja.

 

4. VELIKA PRIČAKOVANJA NA VRHU STRANI
Funkcionalni minimalizem lahko tudi današnjim oblikovalcem pomaga, da hitreje pritegnejo pozornost svojih obiskovalcev od trenutka, ko kliknejo spletno mesto.

Vsebina, ki je obiskovalcem vidna na vrhu strani, je tisto, kar jih bo spodbudilo, da naredijo naslednji korak. Poskrbite, da ponujate nekaj, kar občinstvo zanima in mu daje informacije, ki jih potrebujejo.

5. UPORABITE FUNKCIONALNI MINIMALIZEM V DESNIH PROSTORIH
Ne pozabite, da funkcionalni minimalizem ni samo za domače strani.

Glede na to, kaj želite doseči za svojo stranko, lahko komponente minimalizma vdelate tudi v ciljne strani, portfelje.

Konec koncev, ko je na strani manj nereda in zmede, ki bi odvrnili potencialne obiskovalce, obstaja večja verjetnost, da se bodo vaši obiskovalci pomaknili na dno strani in izvedli konverzijo. Na primer, poglejte, kako preprosta in privlačna je ciljna stran Muzzleapp.com.

Stran vsebuje koristne informacije in strankam natančno pove, kaj morajo narediti. Ni zmede, zapletenosti in ničesar, kar bi zadržalo obiskovalce.

Samo previdno. Funkcionalni minimalizem je sicer lahko zelo koristen, vendar ne bo primeren za vsako spletno mesto. Pomanjkanje elementov je lahko škodljivo za spletna mesta, ki se močno zanašajo na vsebino. To je zato, ker bo nizka gostota informacij prisilila vašega uporabnika, da se pretirano pomika po vsebini, ki jo potrebuje. Pravilna uporaba funkcionalnega minimalizma zahteva natančno oceno, kje bo ta tehnika najprimernejša.